ההבדל בין חוק, תקנה, ותקן בתחום הבנייה (ולא רק בו) נובע ממקור הסמכות, התוקף המשפטי שלהם, ומה שהם נועדו להסדיר. הנה פירוט:
1. חוק
מקור: חוק נחקק על ידי הכנסת (הרשות המחוקקת) או נקבע בהליך דומה (כמו פקודות מתקופת המנדט שהן עדיין בתוקף). אם להיות יותר עממיים, אז החוק הוא מאד 'גס ומגושם' ביחס לתחום שעליו לתת מענה ולכן נולד הצורך לפרט את החוק לתקנות שייתנו מסגרת (מינימום ומקסימום) לרוב המצבים שייתכנו.
תוקף משפטי: בעל התוקף המשפטי הגבוה ביותר. כל גורם מחויב לפעול לפי חוקי המדינה. ולכן כל תקנה שתכתב חייבת להיות במסגרת גבולות החוק.
תוכן: חוקים קובעים את המסגרת הכללית, עקרונות הפעולה וההסדרים המשפטיים. ממש בכלליות, עד כדי כך בכלליות ושקשה מאד להבין מתוכם כיצד לתכנן חדר בודד אבל הוא גם לא נועד לכך. מטרת החוק היא להסדיר את הממשק בין המתכנן או היוזם לבין רשויות המדינה והמקומיות. בגדול ניתן לומר שהחוק בלשונו עוסק יותר ב"מה".
2. תקנה
מקור: תקנות הן כלים שמתקינים על בסיס חוקים, בדרך כלל על ידי הרשות המבצעת (ממשלה או שר), בהנחיית החוק שמסמיך אותן. כלומר, אין צורך לעבור שוב בהצבעות במליאת הכנסת אלא ברמה מפורטת יותר ורק מול הרשות המבצעת. חפרנו? עוד לא התחלנו :)
תוקף משפטי: כפופות לחוק המסמיך אותן. התקנות נועדו לפרט וליישם את הוראות החוק ואם הן חולשות על סמכויות של חוקים אחרים מזה שבאו לפרט, עליהן לוודא שאין עומדות בסתירה (ספויילר, לעיתים רחוקות זה אכן קורה ואז בדרך כלל הסוגיות מגיעות לדיונים).
תוכן: עוסקות בפרטים הטכניים ובדרכי היישום של החוק. לדוגמה, תקנות עשויות לקבוע מהן הדרישות המעשיות שיש לעמוד בהן בבנייה. דגש על מעשיות. נניח, מה גובה מינימלי של מדרגה או מה גובהה המקסימלי. אם החוק עסק ב"מה", בתקנות אנחנו מתחילים כבר להתייחס ל"איך".
3. תקן
מקור: תקנים נקבעים בדרך כלל על ידי גופים מקצועיים (בישראל: מכון התקנים. זה מורכב כשלעצמו משום שהוא גוף סטטוטורי אבל נתייחס אליו כאן כמעבדה מאשרת בלבד) ולעיתים מוזכרים בחוקים או תקנות כחובה משפטית.
תוקף משפטי: לא תמיד מחייב בפני עצמו, אלא אם כן החוק או התקנות קובעים שעמידה בתקן היא חובה.
תוכן: תקנים עוסקים במפרטים טכניים מפורטים, איכות חומרים, דרכי ביצוע, אמצעי בטיחות. אם כן בתקן יש פירוט ברמה גבוהה יותר מתקנה אך שימו לב שעדיין אינו אומר פורשות דגם מסויים של חברה מסויימת אלא, אותו דגם יצטרך להציג שעומד בתקן. (קצת ביצה תרנגולת כי לא היינו מגיעים לניסוח התקן ללא המוצרים עצמם אבל אם הבנתם את העיקרון של שרשרת הסמכויות, זה מספיק טוב)
עלינו כמתכננים או אפילו נותנים עצה בכובע מקצוענים, לעמוד גם בחוקים וגם בתקנות וגבי בחירת חומרים לדרוש אישורים לעמידה בתקנים.
רגע, רגע, רגע, יש עוד משהו - 'רשומה'. מה החיה הזו?
תקנה כמו שראינו, זה ממש הוראת חוק שמחוקקת הרשות המבצעת. רשומה זה רק הפרסום.
יש חובה בכל מיני הוראות חוק לפרסם הודעות של הרשות המבצעת ברשומות. למשל הפקעות.
הודעות של ועדות תכנון ובניה מתפרסמות בילקוט הפרסומים שזה בעצם קובץ רשומות אגב יש אותן גם באתר משרד הפנים אם מאד מעניין.
בקיצור מה שמחייב זה הוראות של חוקים ותקנות וכמובן לוודא שהמוצרים עומדים בתקנים. רשומות זה רק פרסום פורמלי של הודעות, אל תסתבכו עם זה בעיצוב פנים.
אם ננסה לצייר (כאלה אנחנו) את כל הנ"ל -
Comments